Qui som

Editorial Fonoll: l’edició independent des de comarques

L’Editorial Fonoll som una editorial independent ubicada a Juneda, a la comarca de les Garrigues (Lleida). Entre olivers i arbres fruiters, publiquem uns llibres que es nodreixen del territori i que cerquen el rigor i la qualitat dels textos i formats.

Les nostres arrels van fixar-se l’any 1997 quan, des de l’Associació Cultural Fonoll, un grup de persones compromeses amb el poble, la cultura i el país va decidir crear un segell editorial propi que recollís i participés d’una llarga tradició de publicacions locals. Des d’aquells inicis, el segell editorial va publicar literatura de proximitat, primer llibres de caire local i després també comarcal.

Des de la refundació com a empresa editorial independent el 2006 per part dels tres socis Josep Gelonch, Jaume Graus i Jordi Quer, hem tingut la voluntat de consolidar un projecte que aporti noves veus, idees i propostes en l’àmbit de l’edició en català, que proposi una forma diferent de mirar, entendre i comprendre el panorama cultural català des del territori, en un món que cada cop és més policèntric. Des dels seus orígens, el concepte de territori és referencial a l’Editorial Fonoll, pal de paller del projecte. A partir d’aquest fort arrelament al territori ens proposem donar visibilitat a temàtiques ponentines al conjunt català, donar veu a joves escriptors i poetes, alhora que maldem per recuperar l’obra d’autors oblidats de la nostra tradició ponentina, a la recerca de la justa síntesi de tradició i modernitat de la literatura catalana. També, i en menor mesura fins ara, hem incorporat a la llengua catalana la traducció d’obres d’autors com Kurt Vonnegut, Georges de Zerbi i Ödön von Horváth.

Dins el nostre catàleg comptem amb la col·lecció de poesia «Joan Duch», la de plaquettes d’escriptura subversiva «Carles Hac Mor», la «Biblioteca Global» (creació literària: narrativa, gènere periodístic, aforisme…), «Quaderns» (assaig del moment, testimoni), «Quaderns de Bellaguarda» (actes dels Encontres d’Escriptors i Crítics a les Garrigues), «Lo Plançó» (estudis locals històrics), «La nova cuina lleidatana» (gastronomia) i el llibre il·lustrat infantil de la col·lecció «Banyetes», entre d’altres.

L’equip editorial actual compta, a més dels editors Josep Gelonch i Jaume Graus, amb l’aportació de Maria Carme Rafecas (antropòloga i poeta) i la Rosa Peroy (periodista), que vetllen per tots els processos d’edició, producció, difusió i promoció. A més, ens agrada envoltar-nos, aprendre i enriquir-nos de persones creatives amb inquietuds, compromeses, activistes culturals. El poeta Francesc Gelonch és l’encarregat del disseny de la col·lecció «Joan Duch» de poesia i la poeta Laia Noguera n’ha estat la directora fins fa ben poc. Francesc Canosa, Ferran Montardit i Josep Camps ens assessoren en diverses col·leccions. Comptem també amb el talent dels dissenyadors Arnau Torrente i Joan Teixidó. La Maite Puig és la nostra assessora i correctora lingüística de capçalera.

Tenim una segona identitat a les xarxes socials: ens podeu trobar a Facebook, Twitter i Instagram (tots tres amb l’usuari @editorialfonoll) o a la nostra pàgina web (webnova.editorialfonoll.cat), recentment renovada.

La boira de Ponent no ens frena i arribem arreu dels Països Catalans. Confiem amb la distribució comercial i logística de Nus de Llibres perquè els nostres llibres estiguin a les llibreries petites, mitjanes i grans de tot el territori de parla catalana. Per la seva part, la Distribuïdora Lleidatana de premsa ens permet arribar als quioscos i comerços dels pobles més petits, allà on les carreteres es fan més costerudes.

Per a nosaltres és fonamental conèixer els lectors i explicar-los el nostre projecte editorial. Per això, participem en bona part de les fires literàries del país, des de la Setmana del Llibre en Català a Barcelona fins al Liberis Liber de Besalú, passant per la Fira del llibre del Pirineu d’Organyà i les diferents edicions de les Viles del Llibre (Bellprat, Cervera i Montblanc), així com en un bon nombre de festivals poètics que s’organitzen al país (Barcelona Poesia, Poesia a les Caves de Sant Sadurní d’Anoia, Festival Internacional de Poesia de Lleida, Elixir. Festival poètic de Terrassa, etc.). A banda, apostem per les presentacions. No volem que els llibres s’aturin a les prestatgeries, sinó que siguin vius, sempre en moviment, en diàleg constant amb el territori i els lectors.

Imprimim a Tàrrega i a Sant Andreu de la Barca. Creiem en els productors del territori, per això el nostre llibre està fet el 100 % a Catalunya i utilitzem un paper que és respectuós amb el medi ambient.

En els últims anys, el segell s’ha fet un nom en el panorama editorial català, amb llibres de cert èxit i reconeixement, que han donat per parlar i gràcies als quals un públic més ampli ens ha conegut. Tanmateix, això no ha fet canviar els fonaments del projecte, ni les arrels al territori ni la tasca de llarg recorregut que s’ha realitzat i se segueix realitzant amb perseverança i resiliència, que són senyes d’identitat de l’Editorial Fonoll.