Qui som

Editorial Fonoll: l’edició independent des de comarques

Editorial Fonoll som una editorial independent de Juneda (Les Garrigues) que entre oliveres i fruiters treballem els llibres amb paciència, amb cura, tal com es treballa la terra que ens envolta.

Aquesta mirada és clau perquè ens arrela a uns principis, a una manera de fer, a un paisatge com els nostre gens fàcil, dur, que combina la boira d’hivern amb les calors extremes de l’estiu i que et fa sabedor que sense esforç la collita no creix i que res et vindrà donat de franc, si no és amb dedicació, cura i esforç.

Treballar des de les Garrigues és una manera d’entendre la literatura i la cultura catalana des de la perifèria, des d’aquells marges de la centralització cultural de la metròpoli. És també una visió del país amb perspectiva i òptica diferents.

La sostenibilitat és un factor clau en les nostres edicions. Per això treballem amb proveïdors km 0 i fem servir paper ecològic en les nostres publicacions. Des de 2022 formem part de l’Institut de l’Ecoedició.

Fem llibres de temàtica diversa, des de literatura a no ficció, amb la nostra empremta que no és localista sinó amb voluntat global. Poesia, narrativa, assaig… que en les nostres col·leccions i catàleg troben l’espai per poder-se convertir en llibres de fons a les llibreries.

Apostem per la recuperació d’autors de Ponent que mereixen estar de nou a les llibreries, però no només, ja que també traduïm autors d’altres literatures que bé es mereixen ser llegits en català.

Lectors, llibreters, dissenyadors, correctors, periodistes, impressors, distribuïdors… Tots fem Fonoll. Gràcies per donar sentit al nostre projecte que també és vostre!

La nostra història

Les nostres arrels van fixar-se l’any 1997 quan, des de l’Associació Cultural Fonoll, un grup de persones compromeses amb el poble, la cultura i el país va decidir crear un segell editorial propi que recollís i participés d’una llarga tradició de publicacions locals. Des d’aquells inicis, el segell editorial va publicar literatura de proximitat, primer llibres de caire local i després també comarcal.

Des de la refundació com a empresa editorial independent el 2006 per part de Josep Gelonch, Jaume Graus i Jordi Quer, hem tingut la voluntat de consolidar un projecte que aporti noves veus, idees i propostes en l’àmbit de l’edició en català. Actualment, l’equip editorial de Fonoll som el Josep Gelonch i el Jaume Graus, dos dels socis fundadors de l’editorial, l’Olga Gort, assitent editorial, Anna Pérez Mir, coordinadora.