Editorial Fonoll: l’edició independent des de comarques

L’Editorial Fonoll som una editorial independent ubicada a Juneda, a la comarca de les Garrigues (Lleida). Entre olivers i arbres fruiters, publiquem uns llibres que es nodreixen del territori i que cerquen el rigor i la qualitat dels textos i formats. Treballem els llibres amb paciència, amb cura, tal com es treballa la terra que els envolta. Apostem per una edició sostenible des de tots els aspectes: proveïdors km0, un catàleg amb només una dotzena de novetats anuals per poder-les mantenir vives a les llibreries més enllà de la immediatesa de les novetats i amb la voluntat de crear un catàleg de “llibres de fons”. Apostem també per la recuperació d’autors de Ponent que mereixen estar de nou a les llibreries, com és el cas de Concepció G. Maluquer i Joan Barceló, però no només, ja que també traduïm autors que bé es mereixen ser llegits en català, com Ödön von Hórvath, o Kurt Vonnegut. Publiquem llibres de temàtica diversa, des de literatura a no-ficció, amb una especial incidència en la poesia, un catàleg amb una empremta que no és localista sinó amb voluntat global.

Editorial Fonoll és també una manera d’entendre la literatura i la cultura catalana des de la perifèria, des d’aquells marges de la centralització cultural que s’exerceix des de la metròpoli, i que massa sovint les institucions promouen per inèrcia. Una visió del país amb perspectiva i òptica diferents.

Dins el nostre catàleg comptem amb la col·lecció de poesia «Joan Duch», la de plaquettes d’escriptura subversiva «Carles Hac Mor», la «Biblioteca Global» (creació literària: narrativa, gènere periodístic, aforisme…), «Quaderns» (assaig del moment, testimoni), «Lo Plançó» (estudis locals històrics), «La Mira» (memòries, reculls, en coedició amb el magazín digital), «L’escala de la vida» (Estudis i obra de Francesc Pujols), «La nova cuina lleidatana» (gastronomia) i el llibre il·lustrat infantil de la col·lecció «Banyetes», entre d’altres.

L’equip editorial actual compta, a més dels editors Josep Gelonch i Jaume Graus, amb l’aportació de l’Anna Pérez i Mir, com a coordinadora editorial i l’Olga Gort, com a adjunta, que vetllen pels processos d’edició, producció, difusió i promoció, i comercial. A més, ens agrada envoltar-nos, aprendre i enriquir-nos de persones creatives amb inquietuds, compromeses, activistes culturals. El poeta Francesc Gelonch és l’encarregat del disseny de la col·lecció «Joan Duch» de poesia. L’Arnau Torrente, la Núria Mirada i en Joan Teixidó, aporten la imatge i la maquetació a la resta de col·leccions. La Maite Puig, l’Helena Vílchez i la Núria Garcia Caldés vetllen la correcció lingüística del nostres títols.

Tenim una segona identitat a les xarxes socials: ens podeu trobar a Facebook, Twitter i Instagram (tots tres amb l’usuari @editorialfonoll) o a la nostra pàgina web (www.editorialfonoll.cat).

La boira de Ponent no ens frena i arribem arreu dels Països Catalans. Ens agrada el tracte directe amb el llibreter i per això portem la comercialització i distribució directament ([email protected]) amb logística de Mídac. Els nostres llibres els trobareu arreu, a les llibreries petites, mitjanes i grans de tot el territori de parla catalana.

Per a nosaltres és fonamental conèixer els lectors i explicar-los el nostre projecte editorial. Per això, participem en bona part de les fires literàries del país, des de la Setmana del Llibre en Català a Barcelona fins a la Fira del llibre del Pirineu d’Organyà, com també en un bon nombre de festivals poètics que s’organitzen al país (Barcelona Poesia, Festival Internacional de Poesia de Lleida, Elixir. Festival poètic de Terrassa, etc.). A banda, apostem per les presentacions. No volem que els llibres s’aturin a les prestatgeries, sinó que siguin vius, sempre en moviment, en diàleg constant amb el territori i els lectors.

Creiem en els productors del territori i en la sostenibilitat en tots els processos de producció. Per això els nostres llibres estan fets el 100 % a Catalunya i utilitzem un paper que és respectuós amb el medi ambient.

Les nostres arrels

Les nostres arrels van fixar-se l’any 1997 quan, des de l’Associació Cultural Fonoll, un grup de persones compromeses amb el poble, la cultura i el país va decidir crear un segell editorial propi que recollís i participés d’una llarga tradició de publicacions locals. Des d’aquells inicis, el segell editorial va publicar literatura de proximitat, primer llibres de caire local i després també comarcal.

Des de la refundació com a empresa editorial independent el 2006 per part dels tres socis Josep Gelonch, Jaume Graus i Jordi Quer, hem tingut la voluntat de consolidar un projecte que aporti noves veus, idees i propostes en l’àmbit de l’edició en català, que proposi una forma diferent de mirar, entendre i comprendre el panorama cultural català des del territori, en un món que cada cop és més policèntric. Des dels seus orígens, el concepte de territori és referencial a l’Editorial Fonoll, pal de paller del projecte.