El passat dissabte 21 de març s’havia de celebrar la Nit Poètica dels Premis Joan Duch i Carles Hac Mor on s’havien de fer públics els noms dels guanyadors, l’acte però es va suspendre seguint les mesures adoptades per part de l’Ajuntament de Juneda i de les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya com a mesura de prevenció per evitar la propagació del Coronavirus. Davant la incertesa i la impossibilitat de trobar una data a curt termini per realitzar l’entrega dels Premis, l’organització vol fer públic els noms dels guanyadors dels premiats.  

Guanyador del 21è Premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors: Carlos Minuchin Vilafranca amb l’obra Magma.

Aquest premi consisteix en l’edició de l’obra a càrrec de l’editorial Fonoll, i un premi en metàl·lic de 1.500 euros. El jurat del Premi Joan Duch ha valorat de Magma l’expressió clara i neta, que arrela en la terra i despulla el jo de vanitats i ficcions. Que sigui una veu constant, madura i esmolada que parli del que ens és contemporani i aposti radicalment per la vida. Una vida que engendra vida, que ens invoca fent-nos memòria d’allò que ja no podrem ser i que es reivindica en la follia i en la matèria. Els versos de Magma reïxen a equilibrar la fisiologia, la bellesa i la paradoxa, i colpeixen el lector fent-lo mirar endins i alhora projectant-lo al futur.  

Guanyadora del 4t Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva: Maria Sevilla Paris amb l’obra if true: false; else: true.

Aquest premi consisteix en l’edició de l’obra a càrrec de l’editorial Fonoll, i un premi en metàl·lic de 300 euros. Es tracta d’una obra d’altíssima qualitat literària assolida des d’una recerca experimental rica, innovadora i subversiva. En valorem especialment la combinació que fa dels llenguatges líric i matemàtic per dur a terme una recerca sobre les formes amb què la ment humana es relaciona amb el món a través de raonaments i sentiments. Lluny de dur aquesta recerca al simple joc formal o intel·lectual, l’obra planteja un qüestionament dels raonaments lògics i dels usos unívocs del llenguatge partint de l’assumpció de l’aparent realitat d’aquests. Les relacions humanes, especialment les amoroses, es presenten així regides per l’error, la singularitat i àdhuc la distància en unes coordenades lingüístiques que es veuen obligades a variar en funció de la individualitat de les persones. Des dels llenguatges de la seguretat i la claredat (la gramàtica, les matemàtiques, la programació, la lògica, la física), l’obra ens porta als misteriosos llenguatges de la incertesa i l’ambigüitat pròpies de la vida, els sentiments i la lírica, sense, però, renunciar a cap d’aquells, ja que tots són específicament humans. En combinar-los, els assumeix per subvertir-los i tractar de manera renovada i subversiva un tema tan clàssic com l’amor. If true: false; else: true, doncs, és una autèntica recerca humana que, feta mitjançant la combinació subversiva de formes i llenguatges, traça un camí propi ple de contingut i valor.
En aquesta edició s’han presentat al Premi Joan Duch 14 obres inèdites d’autors i autores procedents de tots els Països Catalans. Al Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva, s’hi ha presentat un total de 30 poemaris provinents d’arreu del territori català. Cal fer esment i valorar de forma molt positiva que el premi Joan Duch és ja un premi referent dins el panorama literari adreçat a joves poetes i; per altra banda en aquesta edició es fa evident que el premi Carles Hac Mor està consolidant un espai per a l’experimentació inexistent en la resta de premis literaris catalans —i excessivament reduït en el conjunt del sistema literari català. El premi està impulsat per la Comissió del Premi Literari Joan Duch amb el suport de l’Ajuntament de Juneda, l’Editorial Fonoll i la Família Duch.