Laia Pujol Abizanda, de Rubí, guanya el 24è Premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors
El po
eta Joan Graell i Piqué, d’Organyà, rep el 7è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva

Els premis literaris de Juneda, convocats per l’Ajuntament de Juneda amb la col·laboració de l’Editorial Fonoll i enfocats a la poesia jove i a la creació experimental, ja tenen guanyadors de l’edició 2023.

La poeta Laia Pujol Abizanda s’ha endut la 24ena edició el Premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors per l’obra Les bèsties mudes. El jurat, format per Meritxell Cucurella-Jorba, Francesc Gelonch, Anna Gas, Anton Not i Anna Pantinat, li ha atorgat el guardó a poemaris escrits per autors de menys de 35 anys, dotat amb 1.500 euros i la publicació de l’obra guanyadora a càrrec de l’Editorial Fonoll.

El jurat n’ha destacat el ritme i la sonoritat ben aconseguits, a través d’un treball acurat que combina els peus mètrics clàssics amb d’altres sistemes més lliures que donen moviment al llenguatge. També el tractament que fa del tema de la identitat, una qüestió molt present a l’actualitat, on els moviments ideològics es plantegen la seva raó de ser a partir d’aquestes arrels col·lectives que fan, de la nostra, una societat plural.

 

D’altra banda, el poeta Joan Graell i Piqué s’ha emportat el 7è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva per l’obra Els planells magnètics. El jurat, compost per Ester Xargay, Anna Gual i Jordi Marrugat, li ha concedit el premi a obres que destaquen per la seva experimentació formal i llibertat creativa, dotat amb 300 euros i la publicació de l’obra per l’Editorial Fonoll.

El jurat n’ha valorat especialment el treball gràfic que es desplega al llarg del text. Subvertint la forma poètica clàssica, l’autor aposta per fer caure les paraules, com cascades, damunt la pàgina. El lèxic evoca la natura pirinenca i transporta el lector a un univers muntanyenc oníric on els verns, els tractors i els càntirs es barregen amb la llum, el desig, els somnis i els records. Amb versos punyents i un vocabulari molt ric, l’univers de la proposta acumula imatges d’una gran intensitat, així com d’una tendresa que acaba bastint un monument sincer a l’ultralocal.

El lliurament de premis i la presentació dels poemaris guardonats editats per Fonoll es durà a terme el 22 d’agost de 2023 als Rentadors de Juneda en el marc de la Nit Poètica Premi Joan Duch i Premi Carles Hac Mor.

Descarrega’t la nota de premsa sencera