9788494243042

Estudi seriós i acurat sobre un dels patrimonis més desconeguts i alhora més ben conservats del Pallars Sobirà: el patrimoni campaner. És el resultat de 20 anys d’investigació, treball de camp i recollida de dades dels autors. Àmbit comarcal que abasta 10 zones geogràfiques del Pallars Sobirà: Valls d’Àneu; Llavorsí i vall de Baiasca; Tírvia i la coma de Burg; vall de Cardós; vall Ferrera; Rialp, vall d’Àssua i vall de Romadriu; Sort i el Batlliu; vall de Siarb o del Cantó; Baro i comarca i, finalment, Gerri de la Sal i el pla de Corts. Informació sobre 108 pobles, 123 campanars i 266 campanes. Aquest inventari mostra les campanes, no pas de manera individual –que també–, sinó com a conjunts locals, com a instruments comunitaris de transmissió musical propis de cada població. El fonedor i els especialistes locals van crear la campana, els campaners li donaren veu, música i missatge i, ara, aquest inventari la recrea…

Delfí Dalmau (Terrassa, 1927). Professor de Primària i llicenciat en Filosofia i Lletres, ha exercit de director d’un centre d’ensenyament primari a Caldes de Montbui (17 anys) i de professor de Geografia i Història a l’institut de batxillerat Antoni Cumella de Granollers (20 anys). És articulista a revistes com Ronçana, Amíndola, Vallesos, Catalunya Cristiana i Sàpiens. Des del 1999 s’ha dedicat a visitar totes les poblacions de Catalunya per mesurar l’alçada dels seus campanars parroquials i estudiar les respectives esglésies.

Xavier Orriols  (Vilanova i la Geltrú 1951). Músic, constructor d’instruments, investigador i divulgador de la música, la cultura popular i el patrimoni etnològic, col·laborador en diverses publicacions nacionals i estrangeres, a la ràdio i la televisió. Treballa en la recerca organològica i etnomusicològica i ha publicat diversos llibres i articles de la seva especialitat. És professor de l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat i va ser durant quinze anys membre del Consell de la Cultura Popular de Catalunya.

Francesca Roig i Galceran  (Vilanova i la Geltrú, 1952). Té estudis de solfeig i harmonia. El 1972 s’inicià amb la gralla  i va ser també coautora, amb Jaume Arnella, del primer mètode per aprendre a tocar aquest instrument. És membre dels Ministrers de la Vila Nova, ha estat membre de l’Orquestra Simfònica de la Canya i, actualment, ho és també dels Ministrils del Camí Ral de Barcelona. Ha realitzat treballs de recerca històrica i musicològica, entre d’altres un sobre l’origen del Toc de Castells (comunicació al Seminari Europeu d’Etnomusicologia, El Campello, Alacant, 1993), així com diverses publicacions sobre la música incidental en el teatre, les devocions populars i funcions rituals i protocol·làries.